Автомивките са вредни за гумите

декември 22nd, 20111 Юли, 2011 12:54

http://fakti.bg/avto/5672-avtomivkite-sa-vredni-za-gumite

 

Твърдението доказаха експертите от DEKRA (германска организация за инспекция на превозни средства), които направиха един интересен експеримент. Става дума за това, че когато върху автомобилната гума се приложи водна струя под високо налягане, структурата и са разрушава изключително лесно и става опасна за водача и пасажерите.

По-конкретно, когато към колелото на автомобила се доближи пистолет от водоструйка и той е на по-малко от четири сантиметра от нея, са необходими само пет секунди за да се разрушат някои от основните слоеве на гумата. Специалистите от DEKRA наричат този ефект „силна ерозия на материята“.

Те обясняват поцеса така: Голямото хидравлично налягане води до загряване на каучука, вследствие на което по гумата се образуват мехурчета и язви, които сериозно нарушават цялостната и якост. След това, когато върху гумата бъде приложено по-високо натоварване от движение с висока скорост, например тези мехурчета се пукат, якостта на гумата отслабва и се разкъсват и т.нар. „конци“.

Според експертите от DEKRA явлението е много опасно и може да доведе до фатални последици. Те съветват шофьорите да бъдат изключително внимателни, когато мият автомобилите си и да не доближават водоструйката прекалено близко, колкото и изкаляни и мръсни да са техните гуми.

Ако подобни повреди бъдат забелязани, то те не подлежат на ремонт и гумата незабавно трябва да се смени. Препоръчителното миене на гуми с вода под високо налягане трябва да става от разстояние не по-малко от 20 сантиметра и струята да не се състредоточава в една точка.


Facebook Коментари

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>